Voorbeeldprojecten ONDERBOUW

In onderstaande lijst zijn uitgewerkte projecten te vinden bij de onderbouwversie van Briljant Verrijkend Projectonderwijs.

 

Download de bijbehorende posters en algemene handleiding gratis op de website van Uitgeverij Pica.

 

Onderstaande voorbeeldprojecten zijn gratis te downloaden en bevatten o.a.:

- Acht uitgewerkte digibordlessen (± één uur per les m.b.v. PowerPointPresentaties)

- Projectplanning voor de leerkracht

- Benodigde bijlagen

 

 

Heb je verbeterpunten m.b.t. een voorbeeldproject? We horen het graag, neem gerust contact met ons op: info@briljantonderwijs.nl

 Download
*NIEUW* Vliegtuigen en helikopters (onderbouw)
In dit project doen leerlingen onderzoek naar hoe vliegtuigen en helikopters vliegen. Ze doen proefjes met luchtdruk, vouwen en tekenen zelf papieren vliegtuigen en helikopters. Ze doen hierbij vaardigheden op, zoals netjes werken volgens plan bij de vouwopdrachten.


Ook komen hogere orde denkvragen aan bod, bijv.: Wat zijn de verschillen tussen een Chinook en een gewone helikopter? (analyseren)? Wat zouden leerlingen liever hebben: een helikopter of een vliegtuig? Waarom? Wat 
zijn de voordelen of nadelen (evalueren)? Bouw van lego of duplo een vliegtuig, een helikopter en een vliegende auto (creëren).
Project OB VLIEGTUIGEN en HELIKOPTERS.zi
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 29.8 MB


Download
Frankrijk (onderbouw)
Bonjour! Wie is er wel eens in Frankrijk geweest? Wat is daar te zien? Hoe praten Fransen? En wat eten ze graag?
In dit project ontdekken leerlingen bezienswaardigheden uit Frankrijk. Ze leren in het Frans tellen en zingen. Ze bouwen kastelen, tekenen de Eiffeltoren, bouwen de Arc de Triomphe, maken grottekeningen met ei-tempera en proeven croissants en baquette.
Project OB FRANKRIJK.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 38.8 MB


Download
Kunst en natuur (onderbouw)
Welke vormen zie je in kunst en natuur? Hoe maak je kunst van dingen uit de natuur? In dit project doen leerlingen onderzoek naar kunst en natuur en maken ze zelf kunstwerken. Ze ontdekken symmetrische vormen, stempelen met blaadjes en takjes en maken een praatstok. Het project wordt afgesloten met een tentoonstelling van de gemaakte kunstwerken.

p.s. Enkele activiteiten in dit project komen ook voor in het Briljant project Kunst en natuur voor de midden- en bovenbouw. Dit project kan dan ook als een schoolbreed (plusklas)project aangeboden worden.
Project OB KUNST en NATUUR.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 19.5 MB


Download
Water (onderbouw)
Water: we gebruiken het elke dag. Wat gebeurt er als je water heet of koud maakt? Waarmee kan water mengen? Waarom was je je handen met zeep? En hoe kan iets op water blijven liggen?
In dit project doen leerlingen onderzoek naar eigenschappen van water. Ze doen daarbij allerlei proefjes. Ook leren ze turven. Het project wordt afgesloten met een poster-presentatie.

p.s. Enkele activiteiten in dit project komen ook voor in het Briljant voorbeeldproject Water voor de midden- en bovenbouw. Dit project kan dan ook als een schoolbreed (plusklas)project aangeboden worden.
Project OB WATER.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 20.9 MB


Download
Zintuigen (onderbouw)
Welke zintuigen heb je? En hoe werken ze? In dit project doen leerlingen veel proefjes en ontdekken ze dat zintuigen samenwerken met de hersenen. Ook denken ze na over vragen zoals: ‘Wat zou je erger vinden: niet kunnen zien of niet kunnen horen?’ en ‘Wat voor zintuig zou je er nog wel bij willen?’ Aan het eind van het project presenteren de leerlingen door een proefje te laten zien.
Project OB ZINTUIGEN.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 46.4 MB

Download
Leeg format (onderbouw)
Zelf een project volgens het model van Briljant ontwerpen?
Dat kan met behulp van deze lege formats:
PowerPointlessen, projectoverzicht en bijlagen.
Project OB LEEG FORMAT.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 6.0 MB