Voorbeeldprojecten ONDERBOUW

In onderstaande lijst zijn uitgewerkte projecten te vinden bij de onderbouwversie van Briljant Verrijkend Projectonderwijs.

 

Download de bijbehorende posters en handleiding gratis op de website van Uitgeverij Pica.

Onderstaande voorbeeldprojecten zijn gratis te downloaden en beschrijven 8 projectlessen van 1 uur voor in plusgroepen (groep 1 t/m 3).

 

Heb je verbeterpunten met betrekking tot een voorbeeldproject? We horen het graag, neem gerust contact met ons op!

 

 


Download
Frankrijk (onderbouw)
Bonjour! Wie is er wel eens in Frankrijk geweest? Wat is daar te zien? Hoe praten Fransen? En wat eten ze graag?
In dit project ontdekken leerlingen bezienswaardigheden uit Frankrijk. Ze leren in het Frans tellen en zingen. Ze bouwen kastelen, tekenen de Eiffeltoren, bouwen de Arc de Triomphe, maken grottekeningen met ei-tempera en proeven croissants en baquette.
Briljant Onderbouw FRANKRIJK.pdf
Adobe Acrobat document 2.5 MB


Download
Kunst en natuur (onderbouw)
Welke vormen zie je in kunst en natuur? Hoe maak je kunst van dingen uit de natuur? In dit project doen leerlingen onderzoek naar kunst en natuur en maken ze zelf kunstwerken. Ze ontdekken symmetrische vormen, stempelen met blaadjes en takjes en maken een praatstok. Het project wordt afgesloten met een tentoonstelling van de gemaakte kunstwerken.

p.s. Enkele activiteiten in dit project komen ook voor in het Briljant project Kunst en natuur voor de midden- en bovenbouw. Dit project kan dan ook als een schoolbreed (plusklas)project aangeboden worden.
Briljant onderbouw KUNST en NATUUR.pdf
Adobe Acrobat document 2.0 MB
Download
Water (onderbouw)
Water: we gebruiken het elke dag. Wat gebeurt er als je water heet of koud maakt? Waarmee kan water mengen? Waarom was je je handen met zeep? En hoe kan iets op water blijven liggen?
In dit project doen leerlingen onderzoek naar eigenschappen van water. Ze doen daarbij allerlei proefjes. Ook leren ze turven. Het project wordt afgesloten met een poster-presentatie.

p.s. Enkele activiteiten in dit project komen ook voor in het Briljant voorbeeldproject Water voor de midden- en bovenbouw. Dit project kan dan ook als een schoolbreed (plusklas)project aangeboden worden.
Briljant onderbouw WATER.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB
Download
Zintuigen (onderbouw)
Welke zintuigen heb je? En hoe werken ze? In dit project doen leerlingen veel proefjes en ontdekken ze dat zintuigen samenwerken met de hersenen. Ook denken ze na over vragen zoals: ‘Wat zou je erger vinden: niet kunnen zien of niet kunnen horen?’ en ‘Wat voor zintuig zou je er nog wel bij willen?’ Aan het eind van het project presenteren de leerlingen door een proefje te laten zien.
Briljant Onderbouw ZINTUIGEN.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB